Rodzaje jabłoni i cechy charakterystyczne drzewa

Istnieje kilka rodzajów jabłoni. Pierwsza z nich została odkryta przez Granny Anne Smith w 1868 roku. Jabłoń Granny Anne Smith pochodzi z regionu Nowej Południowej Walii w Australii. Rośnie tak samo szeroko jak i wysoko, jest drzewem o mocnych kończynach, które kwitnie w gronach wzdłuż swoich gałęzi w bladoróżowym odcieniu. Pszczoły uwielbiają ten owoc, a jesienią ustępuje on miejsca dużym zielonym owocom.

Podkładka

Opracowanie nowej podkładki dla jabłoni jest od końca lat 70. XX wieku przedmiotem badań wielu państw. Projekt badawczy NC-140 jest jednym z takich działań i obejmuje naukowców z Penn State i innych uniwersytetów – Przedstawione treści są autorstwa redakcji serwisu mebleramadan.pl. Celem tego projektu jest ocena działania podkładki w różnych warunkach środowiskowych. Uniwersytet w Minnesocie jest aktywnie zaangażowany w ten projekt badawczy od samego początku, a jego prace w Minnesota Landscape Arboretum i Horticultural Research Center przyczyniły się do powstania wielu nowych odmian jabłoni.

Najczęściej uprawianą podkładką dla jabłek jest M.9. Wykorzystywana jest przede wszystkim ze względu na swoją mrozoodporność i stanowi dobry wybór dla ogrodników domowych. Otrzymane drzewo jest podobne do M.9, ale jest nieco mniejsze. Dostępnych jest również kilka innych popularnych podkładek, takich jak Geneva 202. Podkładka Geneva 202 jest półkarłową hybrydą, opracowaną z Robusty 5 i M.27. Jest odporna na zarazę ogniową, zgniliznę korony i wełnianą mszycę jabłoniową. Mimo że jest mniejsza, podkładka ta ma lepszą wydajność produkcji niż M.9.

Standardowe podkładki dla jabłoni są zwykle wybierane na podstawie ich zdolności adaptacyjnych do różnych warunków glebowych. Często są one odporne na choroby, a rośliny rosną szybko i stabilnie. W rzeczywistości drzewa wyhodowane ze standardowych podkładek dojrzewają zwykle w ciągu około siedmiu do dziesięciu lat. Półkarłowe są bardziej wytrzymałe i owocują w ciągu czterech do pięciu lat. Oprócz tego, że są mniejsze, półkarłowe mają też silne, żywotne korzenie.

Zrazy

Aby zaszczepić jabłoń na zrazy, należy przechowywać sadzonkę w lodówce w temperaturze 35°F do czasu szczepienia. Nie jest to możliwe przy ciepłej pogodzie. W okresie spoczynku można przechowywać zrazy w domowej zamrażarce. Aby uniknąć uszkodzenia pąków, zrazy należy przechowywać w chłodnym miejscu. Można też zawinąć je w wilgotne ręczniki papierowe i umieścić w torbie na produkty. Następnie należy je przykryć torbą polietylenową.

Sprawdź także:  Opis i charakterystyka drzewa topoli

Aby rozróżnić typy jabłoni ze zrazami, należy zwrócić uwagę na ich zgodność. Podkładki są zawsze zgodne ze zrazami i drzewkami szczepionymi. Nie można ich jednak uprawiać razem z innymi roślinami tego samego rodzaju. Jeśli jednak planujesz zaszczepić jabłoń na zrazy, powinieneś być świadomy ich różnych cech i odpowiednio się do nich dostosować. Na przykład zraz z drzewa krabowego nie da takich samych owoców jak odmiana wyhodowana z nasion jabłoni.

Szczepiony zraz będzie miał kilka zalet w porównaniu z podkładką z innej odmiany jabłoni. Jego związek szczepowy jest zwykle słabym punktem, który może ulec uszkodzeniu. W przypadku zraza szczepionego, związek szczepowy musi być wolny od wirusów. Jeśli związek szczepu zostanie uszkodzony, roślina nie będzie w stanie wydać plonu. Szczepiony zraz powinien być traktowany ostrożnie, ze szczególną uwagą, aby zapobiec wszelkim chorobom.

Wielkość

Wielkość jabłoni zależy od kilku czynników, w tym od wielkości przestrzeni, w której zostanie posadzona, jej pożądanej formy oraz rodzaju podkładki, którą będzie miała. Pożądane jest drzewo dające owoce nadające się do gotowania, jedzenia na surowo i przechowywania. Przed posadzeniem jabłoni zastanów się, jakie kultywary i odmiany będą najlepiej rosły w Twojej okolicy. Zdecyduj, czy chcesz drzewo produkujące jabłka w dużych gronach, czy takie, które będzie rosło do mniejszych rozmiarów. Wielkość jabłoni zależy także od tego, jakiego rodzaju zapylenia będzie wymagała.

Choć niektóre jabłka są genetycznie karłowe, większość jest szczepiona. Podkładka decyduje o ostatecznej wysokości szczepionego drzewa. Zraz, czyli ta część drzewa, która owocuje, rośnie na podkładce lub na międzywęźlu. Jabłonie mogą osiągać wysokość do 20 stóp, ale większość drzew owocowych jest szczepiona na podkładce innego gatunku, zwanej “podkładką”. Podkładka jest kluczowa dla utrzymania wielkości jabłoni pod kontrolą.

Sprawdź także:  Drzewa rozmnażane wegetatywnie

Różne podkładki mają różne wymagania dotyczące wysokości i są odpowiednie dla różnych rodzajów jabłoni. Na przykład ‘Szampion’ to duża, standardowa odmiana, która dorasta do 4,5 metra. ‘Jonica’ to drzewo typu krzakowego, które produkuje jabłka średniej wielkości. Choć ta ostatnia nie wymaga idealnych warunków glebowych do wzrostu, to wymaga palikowania przez co najmniej pięć lat. Do małych ogrodów dobrym wyborem jest średniej wielkości drzewo, takie jak pigwa C. Zaleca się stałe palikowanie oraz ściółkowanie gleby.

Trwałość

Trwałość jabłek jest ważnym czynnikiem wpływającym na wartość handlową i jakość świeżych jabłek rynkowych. Cecha ta została określona na podstawie badań genetycznych z wykorzystaniem badań asocjacyjnych na poziomie genomu oraz analizy segregacji zbiorczej (QTL). Jędrność, kruchość i emisja etylenu były badane przed i po 6 tygodniach przechowywania. Zidentyfikowano trzynaście QTL na chromosomie 03 i powiązano je z trwałością jabłek.

Właściwa temperatura przechowywania jabłek zależy od odmiany. Najkorzystniejsza jest temperatura od 3,3 do 4,4 stopnia Celsjusza, podczas gdy 0°C jest niebezpiecznie blisko gnicia i zamarzania. Wysoka temperatura przyspiesza dojrzewanie, ale obniża jakość. Dlatego podczas przechowywania jabłek ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności. Optymalna temperatura do przechowywania zależy od odmiany i wielkości plonu. Jeśli jednak przechowujemy duże zbiory jabłek, najlepiej trzymać je w piwnicy lub suterenie.

Okres trwałości jabłek najlepiej oceniać po ich jakości. Jakość owoców określa się na podstawie wyglądu, tekstury i smaku, a także braku zaburzeń fizjologicznych. Dwoma najważniejszymi wskaźnikami oceny sposobów przechowywania jabłek są opóźniona utrata jędrności i kwasowość miareczkowa. Badania przeprowadzono w celu określenia, czy zmiany jakości podczas przechowywania są spowodowane temperaturą, odmianą, czy środowiskiem przechowywania.

Odporność na choroby

Chociaż wiele odmian jabłek jest odpornych na jedną chorobę, niektóre są bardziej podatne niż inne. Na przykład jabłko Nova Easygro jest podatne na rdzę i mączniaka, natomiast Paulared jest podatny na parcha. Najbardziej odporną na choroby jabłonią jest jednak Topaz, odmiana pochodząca z Czech. Choć może nie jest tak popularna jak inne odmiany, jest bardzo odporna na choroby i może być wykorzystywana do deserów, sałatek i dipów serowych.

Sprawdź także:  Co to jest hałas stłumiony przez drzewa?

Niektóre odmiany jabłek są odporne na niektóre powszechne choroby jabłoni. Szczególnie niszczące są infekcje spowodowane przez zarazę ogniową. Porażone przez chorobę tkanki wyglądają na ciemnoczarne i mogą prowadzić do zamierania całych gałęzi. Infekcje tego typu sprzyjają ciepłym, wilgotnym warunkom i temperaturze powyżej 65 stopni F. Odmiany Enterprise i Liberty są odporne na zarazę ogniową. Więcej informacji na temat tego, które jabłonie są odporne na choroby, można znaleźć w National Apple Research Center.

Odporność jabłoni na choroby jest zróżnicowana, dlatego zaleca się uprawę odmian odpornych na choroby. Jabłonie odporne na choroby mogą być odporne na choroby takie jak parch, mączniak rzekomy i ćma gipsowa, które mogą prowadzić do zamierania drzew. Odporne na choroby jabłonie można pielęgnować, stosując profilaktyczne zabiegi z użyciem pestycydów oraz prawidłowo usuwając zainfekowane gałęzie i liście. Aby uniknąć przenoszenia chorób, należy utrzymywać otoczenie w stanie suchym i pozbawionym grzybów, co zapewni ochronę jabłoni.

Mrozoodporność

Odporność jabłoni na mróz jest bezpośrednio związana z występującymi w tkankach systemami enzymów zmiatających nadtlenki. W szczególności glukokinaza i dehydrogenaza glukozo-6-fosforanowa były istotnie związane z zimotrwałością, podczas gdy peroksydaza glutationowa była stosunkowo stała. Różne organy wykazywały różne profile aktywności peroksydazy. Badania te sugerują, że podkładka i odporność zimowa jabłek różnią się od odporności innych drzew owocowych.

Podobne tematy