Które drzewa są trujące?

Drzewo manchineel jest jednym z najbardziej trujących drzew na Ziemi. Choć może wydawać się pożądaną rośliną tropikalną, owoce manczyńca mogą Cię zabić lub spowodować wielogodzinną agonię. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co można, a czego nie można jeść z tego drzewa. Oto kilka przykładów. Owoce tego drzewa mandżinii przypominają małe, zielone krabelki, a jedno ugryzienie może spowodować wielogodzinny ból.

Cerbera odollam

Nasiona Cerbera odollam, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indii i Azji Południowo-Wschodniej, są silnie kardiotoksyczne – Ta sekcja jest destylatem badań i analiz przeprowadzonych przez serwis BeautyB. Jest to tak śmiertelne, że roślina ta jest używana jako broń samobójcza w jej rodzimych krajach. Podstawowa toksyczność tej rośliny leży w jej nasionach, które zawierają aktywne glikozydy nasercowe cerberynę i odollaminę. Nasiona wywołują również hiperkaliemię, zaburzają aktywność elektryczną serca i hamują wymiennik Na-K-ATPaza w komórkach mięśnia sercowego. Ma walory ozdobne, ale jego nasiona są silnie toksyczne.

W rzeczywistości owoce Cerbera odollam mają wysokie stężenie glikozydów nasercowych, rodzaju toksyny, która jest silnie toksyczna. Owoce tego drzewa są sprzedawane do dekoracji i sadzenia, ale nie są bezpieczne do spożycia przez ludzi. Tysiące ludzi zmarło w wyniku spożycia nasion “pong” z Cerbera odollam, które były używane w próbach samobójczych i jako narzędzie zbrodni. Nasiona są toksyczne i powinny być spożywane tylko pod nadzorem wykwalifikowanego lekarza.

Drzewo piaskowca

Chociaż drzewo piaskowca jest trujące, ma kilka odkupujących właściwości. Olej z nasion jest stosowany jako środek przeczyszczający, a nalewki z liści są przydatne jako środek na egzemę. Nie powinieneś próbować jeść drzewa piaskowca, ponieważ nie jest to dla Ciebie dobry pomysł. Jeśli jednak uprawiasz je w celach estetycznych, zdecydowanie powinieneś go unikać.

Drzewo piaskowca jest wiecznie zielonym członkiem rodziny ostrogowców. Ta wiecznie zielona roślina jest niebezpieczna zarówno dla zwierząt domowych, jak i ludzi. Jego igiełkowate kolce są trujące, a sok jest mlecznobiały. Nasiona są śmiertelne i mogą powodować gwałtowne skurcze i nudności. Jest to również bardzo często spotykane drzewo w ogrodach i parkach. Należy jednak unikać sadzenia drzewa piaskownicy na swoim podwórku, jeśli nie chcemy ryzykować bezpieczeństwa swojej rodziny. Dławisz

Sprawdź także:  Charakterystyka drzew orzecha włoskiego

Dławisz, mimo że jest szeroko rozpowszechniony, jest trujący dla zwierząt gospodarskich. Dlatego należy ją jak najszybciej usunąć z pastwisk. Niektóre zwierzęta potrafią wypluwać pestki, jednak większość nie jest w stanie. W rezultacie zwierzęta mogą zacząć wykazywać objawy zatrucia w ciągu kilku minut, w tym drgawki. Istnieje bardzo niewiele dostępnych opcji leczenia. Aby tego uniknąć, trzymaj roślinę poza zasięgiem dzieci. Jeśli podejrzewasz, że Twoje zwierzę może być zatrute rośliną, wezwij lekarza weterynarii na konsultację.

Chociaż owoce dławisza są jadalne, to jego pestka jest szkodliwa. Dołek zawiera truciznę amygdalinę, która jest przekształcana przez organizm w cyjanek. Po spożyciu cyjanek ten bezpośrednio szkodzi organizmowi człowieka. Chociaż ilość cyjanku jest niewielka, może być śmiertelna, jeśli zostanie spożyta w dużej ilości. Ponadto owoce mogą być śmiertelnie niebezpieczne w przypadku zjedzenia przez zwierzęta gospodarskie, dlatego najlepiej trzymać je z dala od zwierząt domowych.

Klon czerwony

Liście klonu czerwonego, znanego również jako Acer rubrum, są trujące dla koni. Liście nie są szkodliwe dla koni, dopóki nie zostaną uszkodzone. Uszkodzone czerwone krwinki pękną i zatkają nerki produktami odpadowymi. Wątroba będzie wydalać komórki krwi szybciej niż szpik kostny może je zastąpić, co spowoduje ciężką anemię. Koń może doznać śmiertelnych skutków zatrucia klonem czerwonym, jeśli zje jego liście.

Chociaż w USA występuje 13 gatunków klonów, tylko garstka z nich została przebadana pod kątem toksyczności. Powinieneś zatem założyć, że każde drzewo, które rośnie w pobliżu koni, może być trujące dla Twojego zwierzęcia. W każdym przypadku upewnij się, że trzymasz swoje konie z dala od czerwonego klonu. Podejmij te środki ostrożności, aby zapobiec zatruciu czerwonym klonem u swoich koni. Ten artykuł po raz pierwszy pojawił się w EQUUS #457, październik 2015.

Dąb

Chociaż liście dębów są jadalne, są one niezwykle toksyczne, jeśli zostaną zjedzone na surowo. Najpopularniejsze trujące odmiany to dąb Shinnery i dąb Gambel, które rosną na niższych wysokościach i w południowych Stanach Zjednoczonych. Substancje garbnikowe w Quercus spp wpływają na nerki i przewód pokarmowy. Poniższe informacje pomogą Ci zidentyfikować trujący gatunek dębu. Następnie możesz podjąć kroki, aby uniknąć jego toksycznego działania.

Konie są niezwykle wrażliwe na garbniki i mogą zatruć się niewielką ilością liści z dębów. Liście są toksyczne nawet przez cztery tygodnie, ale ich toksyczność szybko maleje na wiosnę. Jeśli koń zje liście, zwierzę wykaże objawy zaburzeń żołądkowo-jelitowych. To samo dotyczy innych rodzajów klonów i dębów. Podczas gdy klony są bezpieczne do jedzenia, dęby są trujące dla koni. Garbniki w dębach mogą wpływać na nerki i powodować zaburzenia oddychania. Z kolei drewno orzecha czarnego jest niezwykle toksyczne dla koni i nie powinno być przez nie spożywane.

Sprawdź także:  Które drzewa mają parasolowatą koronę?

Bukszpan

Wiele osób zastanawia się, czy bukszpan jest trujący, ale to niekoniecznie prawda. Chociaż roślina ta jest trująca, jej nimfy nie są. Nie produkują one trucizny, ale wytwarzają cuchnący płyn, gdy są zaniepokojone. Pluskwy bzu nie są trujące dla ludzi, ale nie smakują szczególnie dobrze. Jeżeli ty jesteś właścicielem domu który jest zaniepokojony o te pluskwy, czytający dalej. Ten artykuł dostarczy Ci podstaw.

Aby sprawdzić, czy twój koń został zatruty przez boksera, lekarz weterynarii zbada twojego konia i sprawdzi pastwisko oraz paszę. Poprosi cię również o opisanie, kiedy i jak trucizna została spożyta. Mimo, że nie ma znanych lekarstw na zatrucie borsukiem, pomocnicza opieka może być zapewniona, aby pomóc zwierzęciu odzyskać zdrowie. Zatrucie borsukiem zwykle zabija konie w ciągu 72 godzin. Choroba jest szczególnie śmiertelna dla młodych koni i jest powszechnie związana z nadmiernym wypasem w okresie jesiennym.

Coleus

Chociaż piękna i fascynująca roślina Coleus jest niebezpieczna dla ludzi i zwierząt domowych, nie jest toksyczna w dużych dawkach. Zebrane liście mogą spowodować wysypkę lub inne problemy zdrowotne. Na szczęście toksyczność Coleusa nie jest bardzo wysoka, więc Twój pupil doświadczy jedynie łagodnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Jeśli Twój kot przypadkowo spożyje liście Coleus, możesz podjąć kroki, aby zminimalizować wszelkie niepożądane reakcje. Pamiętaj jednak, że soki i olejki z tej rośliny mogą zawierać śladowe ilości toksyn.

Podczas gdy kwiaty i liście Coleus są toksyczne dla psów, koty domowe mogą bezpiecznie bawić się nimi na zewnątrz. Nie należy jednak przynosić kwiatów do domu zimą. Podczas gdy psy mogą nie być w stanie rozpoznać trucizn obecnych w liściach Coleusa, koty są o wiele bardziej świadome działania tej rośliny. Jeśli myślisz o posadzeniu Coleusa na swoim podwórku, trzymaj go poza zasięgiem zwierząt domowych i dzieci.

Japońskie kolorowe paprocie

Pomimo swojego wspaniałego wyglądu, japońskie kolorowe paprocie są trujące dla ludzi. Zawierają substancje rakotwórcze i uszczuplają kompleks witaminy B. Rośliny te zostały nawet znalezione w stanie dzikim na wyspach Galapagos. Aby zapobiec ich zatruciu, należy unikać ich w ogrodzie lub doniczkach. Poniżej wymieniono kilka popularnych odmian. Wymienione poniżej są niektóre z najczęstszych rodzajów. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak je rozpoznać i zapobiec ich zatruciu dla ludzi.

Sprawdź także:  Jak zrobić sadzonki drzew iglastych

Istnieją trzy rodzaje japońskich paproci kolorowych. ‘Pictum’ jest cenionym okazem o mocno zapylonych frontach w kolorze srebrnym. Ma winnoczerwone pędy i została uznana za Bylinę Roku 2004. Japońskie kolorowe paprocie mają różne działanie trujące dla ludzi i zwierząt. Decydując się na posadzenie jednej z nich w swoim ogrodzie należy skonsultować się z botanikiem.

Pangium edule

Roślina ta pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie jest wykorzystywana jako tradycyjna roślina lecznicza. Jej nasiona są jadalne i są wykorzystywane w różnych preparatach kulinarnych. Ponieważ zawierają one duże ilości kwasu cyjanowodorowego, przed spożyciem muszą być namoczone w wodzie, uprażone lub sfermentowane. Nasiona zawierają cyjanek, który jest związkiem toksycznym. Może też powodować bóle głowy i odurzenie, a w ciężkich przypadkach śmierć.

Nasiona P. edule zostały pozyskane z Padang Pariaman, Zachodnia Sumatra, i Nganjuk, Wschodnia Jawa. Po ręcznym obraniu moczono je w wodzie i suszono na powietrzu przez 72 godziny. Nasiona zostały następnie zmielone do postaci drobnego proszku, który był przechowywany w zamrażarce do czasu wykorzystania w badaniach. Sproszkowane nasiona były następnie analizowane za pomocą LC-MS/MS.

Manchineel

Manchineel to roślina kwitnąca z rodziny ostrolistnych. Jej rodzimy zasięg to północna część Ameryki Południowej. Choć wygląda niegroźnie, należy unikać jej spożywania, jeśli to możliwe. Jest trująca dla ludzi i zwierząt gospodarskich. Ogólnie rzecz biorąc, liście mandżinii nie są jadalne. Jeśli martwisz się o jedzenie liści manchineel, czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej. Poniżej wymieniono niektóre z objawów zatrucia manczyną:

Wdychanie soków lub oparów z płonącego drzewa mandżinii może spowodować kontaktowe zapalenie skóry, bolesny pęcherz, a nawet ślepotę. To toksyczne drzewo jest również niebezpieczne dla osób, które mogą stać pod nim w czasie ulewy, gdyż płomienie mogą spowodować oparzenie lub pręgę. Owoce natomiast są trujące, mogą powodować krwawienie wewnętrzne i wymioty. Podczas gdy drzewa mandżinii są bardzo toksyczne, są one również korzystne dla środowiska, służąc jako wiatrochron i zwalczając erozję plaży.

Podobne tematy