Istnieje wiele czynników do rozważenia przy podejmowaniu decyzji czym ściółkować drzewa owocowe. Należy upewnić się, że mulcz nie będzie stanowił siedliska chwastów, ponieważ chwasty uwielbiają rozkładającą się materię organiczną. Ściółka wokół pnia drzewa stanowi również siedlisko szkodników, chorób, ssawek i zgnilizny pnia. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci dokonać najlepszego wyboru dla Twojego drzewa owocowego. Nie jest jednak konieczne stosowanie mulczu wokół całego pnia drzewa – Ten cytat został zaczerpnięty od redaktora serwisu Centrum Urody Memo.
Wióry drzewne
Stosując wióry drzewne do ściółkowania drzew owocowych, należy wziąć pod uwagę wartość odżywczą ściółki oraz gospodarza drzewa. Drewno o cieńszej średnicy ma większy stosunek tkanki pąków i warstwy kambium niż drewno grubsze, co zapewnia większe stężenie azotu, fosforu i potasu. Cieńsze drewno zawiera również mniej ligniny, dzięki czemu jest bardziej naturalnym materiałem na ściółkę niż gałązki.
Używając zrębków do ściółkowania drzew owocowych, należy unikać umieszczania ich bezpośrednio przy pniu drzewa, ponieważ zatrzymują wilgoć i przyciągają szkodniki. Najlepiej wymieszać zrębki drewniane z nawozem od krów, aby zwiększyć retencję azotu. Zrębki mogą również zatrzymywać wodę, dlatego należy sprawdzić temperaturę gleby. Nie chcesz nadmiernie kosić drzew owocowych i uszkadzać ich korzeni. Zamiast tego użyj mieszaniny nawozu krowiego i wiórów drzewnych, aby zapobiec nadmiernemu wysuszeniu drzew owocowych.
Jeśli używasz wiórów drewnianych do ściółkowania drzew owocowych, pamiętaj, aby najpierw pozwolić im się skompostować. Grzyby rozkładające drewno wymagają dużej ilości azotu. Jeśli nie dasz im czasu na całkowite rozłożenie się, zrębki staną się ubogie w składniki odżywcze. Według źródeł Extension, wióry drzewne powinny być kompostowane przez trzy miesiące do roku, zanim będą mogły być użyte jako mulcz. Inne źródło zaleca wykorzystanie zrębków jako ścieżek.
Dobre zrębki dla drzew owocowych powinny zawierać mieszankę liści i kory. Dobra mieszanka będzie zawierała połączenie materiału zielonego i brązowego, co zapobiegnie powstawaniu chwastów i zwiększy zawartość materii organicznej w glebie. Ważne jest również, aby trzymać zrębki z dala od pni drzew owocowych. Należy pamiętać, że zrębki powinny być układane na wierzchu bogatej w składniki odżywcze warstwy mulczu.
Ścinki trawy
Użyj ścinków trawy jako mulczu dla swoich drzew owocowych. Cienkie ścinki zawierają składniki odżywcze, które pomagają glebie zatrzymać wilgoć i zapobiegają parowaniu. Ściółka ta pomaga również budować zdrowie gleby poprzez blokowanie gorącego słońca. Warstwa ścinków trawy o grubości 1-2 cali tłumi wzrost chwastów i zapobiega ich konkurowaniu z drzewami owocowymi. Ponadto stosowanie ścinków trawy jako mulczu jest bezpłatne i łatwe.
Ścinki trawy są mulczem o niskiej zawartości składników odżywczych. Ścinki trawy można stosować na drzewach owocowych raz lub dwa razy w tygodniu. Ponadto raz w tygodniu można nakładać świeżą warstwę ścinków trawy, dopóki nie rozpocznie się nowy wzrost drzew. Ścinki trawy są szczególnie pomocne, jeśli masz trawnik i nie chcesz marnować pieniędzy na nawóz. Ścinki trawy szybko się rozkładają i będą gotowe do użycia w ciągu trzech do sześciu miesięcy. Należy jednak zachować równowagę pomiędzy ilością ścinków trawy a suchym, brązowym materiałem.
Kolejną zaletą stosowania ścinków trawy jako mulczu jest możliwość kontrolowania chwastów i utrzymywania gleby w chłodzie. Zapobiega ona również parowaniu, jednocześnie pozwalając wodzie wnikać w glebę. W gorących miesiącach letnich ściółkowanie jest jeszcze ważniejsze, ponieważ chwasty mogą konkurować z drzewami owocowymi o wodę. Ponadto ściółkowanie hamuje wzrost chwastów, a ściółka zapobiega kiełkowaniu nasion. Dzięki temu Twoje drzewa rozkwitną!
Kolejną zaletą ścinków trawy jest to, że można je wykorzystać jako mulcz dla drzew owocowych. Ścinki trawy są darmowe i łatwe do zdobycia. Aby uzyskać najlepszy efekt, można zastosować dwa do trzech cali ścinków trawy na wierzchu. Zanim jednak zastosujesz ścinki trawy na swoich drzewach, upewnij się, że pozwolisz im wyschnąć przed kompostowaniem. Pomoże to w rozłożeniu mulczu i uwolnieniu składników odżywczych potrzebnych drzewom. Gdy drzewa owocowe urosną, należy w razie potrzeby wymienić warstwę mulczu.
Igły sosnowe
Jeśli rozważasz wykorzystanie igieł sosnowych do ściółkowania drzew owocowych, możesz nie mieć pojęcia, co z nimi zrobić. Igły sosnowe zawierają olejki eteryczne zwane turpenami, które w dużych ilościach są toksyczne dla chwastów, ale są niezwykle przydatne do tłumienia nasion chwastów i utrzymywania neutralnego pH gleby. Po dodaniu do gleby ogrodowej, igły sosnowe wzbogacą ją i zahamują wzrost chwastów, zapobiegając wyrywaniu korzeni z ziemi. Dodatkowo tworzą luźną matę, która zapobiega wilgoci i kiełkowaniu nasion chwastów.
Choć może Cię kusić, by użyć igieł sosnowych jako ściółki dla drzew owocowych, najlepiej trzymać się od nich z daleka podczas sadzenia młodych roślin. Igły sosnowe nie tylko hamują wzrost drzew owocowych, ale także tłumią chwasty. Ze względu na swoją kwasowość nie są najlepszym wyborem dla drzew owocowych, które będą sadzone na obszarze o wysokim poziomie kwasowości. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, ściółkuj drzewa owocowe co najmniej sześć cali od pnia.
Igły sosnowe mają wiele zalet w porównaniu z innymi organicznymi mulczami, w tym ich właściwości wolno rozkładające się. W porównaniu z innymi organicznymi ściółkami igły sosnowe są dobrym wyborem, ponieważ zapewniają wszystkie korzyści płynące z mulczowania, a jednocześnie są łatwe do zdobycia. Co więcej, są one darmowe i łatwo dostępne. Dodatkowo, mulcz z igieł sosnowych będzie tłumić chwasty i dodawać istotne składniki odżywcze do gleby. Ponadto utrzyma rośliny w czystości podczas ulewnych deszczy.
Mimo że sosny nie są dobrym środowiskiem dla drzew owocowych, mogą one prześwietlać lub wypierać korzenie drzew owocowych. Kwasowość igieł sosny neutralizuje natomiast pH gleby, co może być szkodliwe dla drzew owocowych. Dlatego igły sosnowe są lepszym wyborem dla drzew owocowych, jeśli nie chcesz ryzykować zdrowia swoich drzew. Również słoma sosnowa i pokruszone szyszki to dobre opcje do ściółkowania wokół drzew owocowych.
Gałęzie
W miesiącach zimowych drzewa owocowe mogą przechodzić w stan spoczynku. Ułatwia to zbadanie korony pod kątem słabych punktów konstrukcyjnych. Sprawdź, czy nie ma zmumifikowanych owoców. Może to świadczyć o infekcji grzybowej. W zaatakowanych owocach powstają owocniki, które produkują zarodniki mogące zainfekować inne rośliny. Należy usunąć chore owoce i w razie potrzeby przerzedzić koronę. Możesz również usunąć wkraczające gałęzie.
Wiórów drzewnych nie należy stosować bezpośrednio na bryłę korzeniową drzewa owocowego. Choć może się to wydawać mądrym pomysłem, może to spowodować problemy dla drzewa. Zrębki zawierają bardzo mało azotu, a bakterie żyjące w mulczu będą pobierać azot z korzeni drzew owocowych. Ściółka powinna być ułożona w odległości co najmniej dwóch stóp od pnia. Przed zastosowaniem mulczu na drzewie musi on sięgać co najmniej cztery do sześciu stóp nad poziomem gruntu.
Młode gałęzie drzew są doskonałą ściółką dla drzew owocowych. Młode gałęzie mają grubość poniżej dwóch cali i zawierają składniki odżywcze niezbędne do wzrostu drzewa owocowego. Te składniki odżywcze znajdują się w kambium, czyli żywej tkance wewnątrz gałęzi. Po przycięciu tych gałęzi zawarte w nich składniki odżywcze zostaną uwolnione do gleby. Wzrost drzewa zależy w dużej mierze od składników odżywczych zawartych w mulczu. Wilgotność gleby jest kluczowym czynnikiem zdrowego wzrostu.
U podstawy drzew owocowych powinieneś stosować ściółkę organiczną. Doskonałym wyborem jest słoma sosnowa lub mulcz z kory. Ściółka powinna znajdować się w odległości kilku centymetrów od pnia, tak aby pień drzewa nie miał z nią kontaktu. W ten sposób tworzy się wokół pnia drzewa pierścień bez koszenia i zapobiega konkurowaniu chwastów o miejsce. Dzięki temu gleba pozostaje dłużej wilgotna.
Gałęzie z młodszych drzew
Gałęzie z młodszych drzew mogą stanowić doskonałą ściółkę dla drzew owocowych. Gałęzie te mają około 2 cale grubości i są bogate w składniki odżywcze potrzebne drzewom owocowym. Składniki te są przechowywane w kambium, czyli żywej tkance, wewnątrz gałęzi. Obcięcie gałęzi powoduje uwolnienie składników odżywczych do gleby. Może to być jednak pracochłonny proces. Jeśli nie chcesz poświęcać dużo czasu, możesz użyć elektrycznego rębaka i rozdrabniacza.
Kąt nachylenia krocza drzew owocowych powinien wynosić co najmniej 30 stopni, ale może wynosić nawet 60 stopni. Oprócz zmniejszenia tempa wzrostu, rozłożone gałęzie pomagają wspierać rozwój owoców na gałęziach bocznych. Młodym drzewom nie należy pozwalać na intensywne plonowanie, ponieważ ciężar owoców może ściągnąć gałęzie poniżej poziomu. Należy również usunąć wszystkie gałęzie, które nie mają odpowiedniego wigoru i są zbyt słabe, aby utrzymać ciężar uprawy. Młode drzewa powinny być przycinane do jednego pnia i centralnego lidera. Jeśli mają więcej niż jeden pień, jako rusztowania można użyć tylko trzech do czterech równomiernie rozmieszczonych gałęzi.
Gałęzie z młodszych drzew mogą być ściółkowane wokół dojrzałych drzew owocowych, aby zapobiec chorobom. Młode drzewa należy przycinać tylko wtedy, gdy są uszkodzone lub mają skłonność do opadania. Przycinanie wierzchołków drzew uniemożliwia im wyrastanie dużych korzeni i utrudnia osadzanie się drzewa. Uszkodzone gałęzie można przyciąć w miejscu ich powstania, aby pobudzić wzrost nowych gałęzi. Jeśli nie można przyciąć gałęzi, należy je przyciąć do gałęzi bocznej, która będzie nadal wytwarzać liście i sprzyjać ustanowieniu drzewa.
Podobne tematy
- Czy drzewa owocowe można ściółkować korą?
- Czym malować drzewa owocowe
- Jakie dekoracje są najlepsze dla drzew w ogrodzie?
Jestem redaktorem tego portalu od bardzo dawna. Kocham zwierzęta dlatego też zająłem się pisaniem o nich. Zapraszam do zapoznania się z moimi artykułami.