Czy drzewa owocowe można ściółkować korą?

Ściółkowanie drzew owocowych korą ma wiele zalet. W tym artykule omówimy dwie z nich: uduszenie korzeni i niedostatek tlenu. Ponadto poniższe wskazówki pomogą Ci wybrać odpowiednią ściółkę. Upewnij się, że mulcz znajduje się z dala od pnia drzewa. Nie ściółkuj całego pnia drzewa ściółką drzewną, ponieważ może to sprzyjać rozwojowi szkodników i gryzoni. Po rozłożeniu ściółki wokół drzewa należy ją dokładnie podlać, aby zapobiec rozwojowi grzybów.

Uduszenie korzeni

Ściółkowanie drzew owocowych mulczem drzewnym może być korzystne dla układu odpornościowego drzewa owocowego, a także pomaga w zwalczaniu powszechnych szkodników i chorób. Ważne jest, aby stosować odpowiedni rodzaj mulczu dla drzew owocowych. Ściółka drzewna jest wytwarzana z grubszych gałęzi i pnia drzewa. Starsze części drzewa zawierają tkankę kambium i składają się głównie z twardzieli, która jest mniej odżywcza dla drzewa. Dobrą alternatywą dla ściółki drzewnej jest ściółka ramowa, którą wykonuje się z sadzonek drzew owocowych lub zdrowych drzew liściastych. Materiał ten ulega rozkładowi i dostarcza drzewu składników odżywczych.

Ściółkuj podstawę swoich drzew owocowych młodymi gałęziami. Materiał ten zawiera składniki odżywcze, których potrzebuje Twoje drzewo owocowe i ma grubość około 2 cali. Ściółkując drzewa, tłumisz również chwasty, które konkurują z drzewami o wodę i składniki odżywcze. Chwasty są często przyciągane przez zestresowane rośliny, a ich korzenie mogą zostać zatkane przez rozdrobniony papier lub ściółkę z kory.

Zrębki drzewne to kolejna alternatywa dla ściółki z kory dla drzew owocowych. Wióry drewniane są dobrą organiczną ściółką dla drzew cytrusowych, ponieważ rozkładają się powoli. Jednak zrębki mogą zawierać patogeny powodujące choroby, których nie należy rozrzucać wokół drzew owocowych. Dlatego zrębki należy stosować tylko na zdrowych drzewach. Najlepszą ściółką dla drzewek cytrynowych są wióry drewniane, które rozkładają się powoli i stanowią stałe źródło składników odżywczych. Uważaj jednak, aby nie ściółkować drzew owocowych zbyt grubo – wpłynie to negatywnie na zdrowie systemu korzeniowego. Spowoduje to, że korzenie będą wrastać w mulcz w poszukiwaniu wilgoci.

Innym powodem, dla którego nadmierne ściółkowanie może spowodować uduszenie korzeni, jest fakt, że ogranicza ono zdolność korzeni do pobierania tlenu. Gdy warstwa mulczu przykrywa tkanki korzeni i pnia, woda zostaje uwięziona i dusi je. To z kolei może doprowadzić do obumarcia drzewa. Nie tylko to, ale także zbyt duża ilość ściółki może powodować zamakanie gleby.

Sprawdź także:  Które drzewa mają koronę w kształcie kuli?

Jeśli użyjesz zbyt dużo ściółki drzewnej, możesz przyciągnąć grzyby zwane cuchnącymi. Grzyby te wytwarzają jesienią owocniki i wydzielają nieprzyjemny zapach. Inny grzyb nosi nazwę grzyba artyleryjskiego. Ten grzyb wytwarza owocniki, które przypominają maleńkie pomarańczowo-brązowe kubki i zawierają maleńkie czarne jaja. Możesz zobaczyć tę pleśń jako smołowatą substancję na liściach swoich drzew owocowych. Na szczęście jest ona nieszkodliwa i stanowi jedynie uciążliwość.

Nadmierna ilość ściółki z kory może zadusić korzenie drzew owocowych. Nadmierna ilość ściółki może również spowodować, że gryzonie będą przegryzać korę drzew, co w końcu może je zabić. Nadmiernie mokra ściółka może powodować temperatury sięgające nawet 140 stopni. Może to zabić wewnętrzną korę nowo posadzonych drzew i spowolnić proces ich wysychania na zimę.

Jeśli ściółkujesz drzewa owocowe korą, musisz ją dokładnie usunąć. Gdy kora zaczyna się rozkładać, może gromadzić ciepło w wewnętrznych warstwach mulczu, co jest niekorzystne dla drzewa. Uszkodzenia te będą widoczne dopiero wiosną, a uratować je można tylko wtedy, gdy wykona się szczepienie pomostowe. Można jednak uniknąć uduszenia unikając tej praktyki.

Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się Armillaria spp. należy ściółkować glebę wokół drzewa na dwa do trzech cali wokół jego pnia. Warstwa ta powinna być na tyle cienka, aby zakrywała glebę wokół pnia drzewa, ale nigdy nie powinna dotykać pnia drzewa. Jeśli nie chcesz ryzykować infekcji, zastosuj korę z biokontrolą, taką jak Trichoderma atroviride SC1.

Jeśli nie chcesz stosować ściółki z drewna dla swoich drzew owocowych, możesz również unikać plastiku. Na przykład mulcz z drewna sosnowego zwiększa kwasowość, a drzewa owocowe nie rosną dobrze w zbyt kwaśnej glebie. Czarny plastik ogranicza także ilość powietrza i wilgoci dostępną dla korzeni. Dlatego ważne jest, aby stosować ściółkę organiczną. Możesz wybierać spośród różnych opcji mulczu, ale pamiętaj, aby dokładnie przeczytać instrukcję.

Sprawdź także:  Charakterystyka drzewa brzozy

Jeśli nie wiesz, jak zastosować mulcz do drzewa owocowego, porady udzieli Ci certyfikowany arborysta. Zawsze należy pamiętać, że kora lub mulcz, które wybierzesz, muszą być wystarczająco głębokie, aby korzenie drzewa mogły oddychać. Należy ją również regularnie rozbijać i odświeżać za pomocą grabi. Gruba warstwa mulczu może spowodować uduszenie korzeni. Jeśli drzewo jest posadzone zbyt głęboko, należy skonsultować się z certyfikowanym arborystą, aby zapobiec nałożeniu zbyt dużej ilości ściółki na pień.

Głód tlenowy

Wielu sadowników stosuje ściółkę żwirową do ochrony swoich drzew owocowych. Wprawdzie sprawdza się ona dobrze w odstraszaniu dzikich zwierząt i zapobieganiu chwastom, ale nie zapewnia drzewom żadnych wartości odżywczych. Należy co roku usuwać ściółkę żwirową, aby zastąpić ją ściółką bogatszą w składniki odżywcze. Inną możliwością mulczowania jest użycie rozdrobnionego papieru. Ścinki drewna są świetną opcją mulczowania, ponieważ dodają do gleby warstwę materii organicznej.

W pierwszym roku ściółki z wierzby i ramii mogą pobierać azot z gleby, dlatego powinny być stosowane na kompost lub obornik. Układając warstwowo te składniki odżywcze, zapewniasz korzeniom drzewa owocowego odpowiednie składniki odżywcze i unikasz ryzyka niedotlenienia. Wióry drzewne mogą być również szkodliwe dla drzew owocowych, ponieważ zawierają mało azotu, co może uniemożliwić korzeniom uzyskanie wystarczającej ilości składników odżywczych.

Dobrą ściółką dla drzew owocowych są młode gałęzie. Młode gałęzie zawierają składniki odżywcze, których drzewa owocowe potrzebują do wzrostu. Składniki te znajdują się w kambium, czyli żywej tkance wewnątrz gałęzi. Ścięcie tych gałęzi spowoduje uwolnienie składników odżywczych do gleby, a mulcz z czasem ulegnie rozkładowi. Drzewo, które ma słabą cyrkulację powietrza, w końcu umrze. Trzeba jednak pamiętać, że głód tlenowy może się ujawnić po latach.

Choć korzystne jest ściółkowanie pni drzew, aby zapobiec głodowi tlenowemu, to zbyt duża ilość ściółki spowoduje rozwój chorób grzybowych i bakteryjnych. Oprócz hamowania utraty wody przez parowanie, zbyt duża ilość ściółki uniemożliwi prawidłową wentylację korzeni drzewa. Gdy takie warunki będą się przedłużać, korzenie nie będą miały wystarczającej ilości składników odżywczych do wzrostu i w końcu obumrą. Doprowadzi to do słabego wzrostu i zmniejszenia plonów.

Sprawdź także:  Które drzewa są trujące?

Przed rozpoczęciem mulczowania drzew należy upewnić się, że usunięto wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się na lub wokół podstawy drzewa. Za pomocą taczki lub ostrych noży usuń stary mulcz. Następnie użyj sekatora do przycięcia rosnących korzeni. Korzenie mogą czasem owijać się wokół pnia drzewa. Najlepiej wykonać te czynności, aby zapewnić zdrowy wzrost drzew.

Ściółka nałożona wokół drzewa powinna być rozłożona w kształcie płaskiego pączka z zachowaniem co najmniej czterech cali przestrzeni wokół pnia. Ściółka powinna być stosunkowo równa, a do jej równomiernego rozłożenia wokół pnia można użyć grabi. Należy uważać, aby nie mulczować zbyt głęboko, ponieważ może to zniweczyć korzyści płynące z mulczowania i spowodować poważne problemy. Pamiętaj, że korzenie drzew do prawidłowego wzrostu oprócz wody potrzebują także tlenu.

Upewnij się, że usunąłeś nadmiar mulczu z okolic pnia. Nadmiar mulczu może zatrzymywać wodę i stanowić siedlisko szkodników i chorób. W takim przypadku drzewo może ucierpieć z powodu obgryzania i rozkładania się kory. Może również zachęcać szkodliwe grzyby do rozwoju na pniu drzewa. Nadmiar mulczu może opóźnić proces wysychania do zimy. Za naprawę tych szkód trzeba będzie zapłacić.

Innym zagrożeniem związanym z mulczowaniem jest zmiana poziomu kwasowości gleby. Wiele ściółek z twardego drewna zawiera wysoki poziom kwasowości, co może spowodować, że gleba stanie się zbyt kwaśna dla roślin, które wolą środowisko zasadowe. Może to spowodować żółknięcie liści i widoczne zielone żyłki. Należy regularnie sprawdzać poziom pH gleby i zmieniać ściółkę, aby zapobiec niedoborom mikroelementów.

Jeśli przesadzisz z mulczowaniem, rośliny obumrą. Nadmierne ściółkowanie może zabić rododendrony, niecierpki i laurowiśnie. Niektóre drzewa również ulegną nadmiernemu ściółkowaniu. Nadmierne ściółkowanie zabije również ostrokrzewy i brzozy. Może to również prowadzić do uszkodzeń spowodowanych przez owady.

Podobne tematy